donderdag 17 juni 2010

Online communities

Waneer ik de uitleg lees in het cursusgedeelte roept alles in mij: NEE. Ik heb geen behoefte aan uitgebreide contacten met mensen die ik helemaal niet ken en waarvan ik me ook niet kan voorstellen dat ze in mij geinteresseerd zijn. Ik ben meer van de 1 op 1 contactne.
Ik ken Hyves en Facebook via mijn kinderen. En heb World of Warcraft leren kennen. Dat is ook een heel sociaal gebeuren.
Daardoor heb ik eveneens gemerkt hoeveel mensen het wel leuk vinden en hoe groot het bereik is. En dat het echt communities zijn met eigen wetten en regels.
Hoe je daar als bibliotheek bij zou kunnen aansluiten? Dat zie ik bij bijvoorbeeld Dizzie wel, maar voor Hyves en/of Facebook niet zo gauw.

Heb me aangemeld bij NING, wil daar wel een nuttige bijdrage ana leveren, maar moet nog wel uitvinden waar die dan uit zou kunnen danwel moeten bestaan. We gaan het zien.

Nog even een kanttekening bij al deze ontwikkelingen: zoals bij al het goede is er ook altijd een keerzijde. Mijn dochter is net afgestudeerd aan de HZ, richting Social Work. haar eindscriptie ging over gameverslaving. De juiste term is eigenlijk compulsief online gamegedrag. En wat blijkt? Jongeren die vaak en veel sociale netwerken bezoeken ontwikkelen in toenemende mate compulsief gedrag en worden gezien als risicogroepen.

2 opmerkingen:

  1. De voorkant is even groot als de achterkant. Sociale netwerken kunnen in een behoefte voorzien, dat maakt ze zo populair. De schaduwkant ervan zijn opgeklopte ego's en de degradatie van de mens als een commercieel product, als marketing doel. Je bent alleen interessant als er geld aan je te verdienen valt. En dat alles verborgen achter nep-vriendschap. Ik heb het eens heel mooi verbeeld gezien in een cartoon. Bij het graf van iemand die zelfmoord had gepleegd staan 2 personen waarvan de een tegen de ander zegt "en hij had nog wel 560 vrienden op hyves". Maar laat ik er ook niet te negatief over doen, want het heeft ook vele mooie kanten. En ik wil graag beiden kanten laten zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het heeft zeker ook veel mooie kanten, maar die vercommercialisering vind ik echt heel kwalijk. Verder is de digitale maatschappij niet zoveel anders dan de echte: ook daar wordt veel gepest, onderdrukt, krijg je verplichtingen, maar bloeien daar ook veel mooie dingen op. Ik heb er persoonlijke en mooie exotische schoondochter aan over gehouden:)

    BeantwoordenVerwijderen